Az egészség 8 törvénye
1. TÁPLÁLKOZÁS
2. TESTMOZGÁS
3. VÍZ
4. NAPSUGÁR
5. ÖNURALOM
6. LEVEGŐ
7. PIHENÉS
8. LELKI EGYENSÚLY
7 jótanács a hosszú élethez
1. 7-8 óra alvás naponta
2. Két étkezés között ne együnk semmit
3. Bőséges reggeli, rendszeresen
4. Optimális testsúly
5. Rendszeres testmozgás
6. Alkohol és káros élvezeti cikkek mellőzése
7. Ne dohányozzunk!
1. Táplálkozás
„Azok vagyunk, amit megeszünk!”
Táplálkozási szokásainkat bef.tény.-k:
- magyar étkezési kultúra
- közvetlen környezetből, családból hozott tradiciók.
Általános jellemzők:
o magas fehérje(állati eredetű) és zsírtartalmú ételek ( sok hús,tej,sajtok,tojás)
-érelmeszesedés,elhízás, érszükület-
o túlzott cukorfogyasztás,akár rejtett formában,
-jó kalória, de elhízáshoz vezet-
o rostban szegény ételek, ezek finomított alapanyagok: finomított liszt,olaj,cukor,fehér rizs
-székrekedés, vastagbélgyulladás-
o sós ételek ( rejtett formában tartalmaznak sót, töltelékáruk, sajt,chipsek)
-magas vérnyomás-
Kiegyensúlyozott táplálkozás lényege:
Amire szüksége van a szervezetünknek adjuk meg, de fölöslegesen ne terheljük, vagyis törekedjünk a koleszterinmentes, zsírban szegény, de rostban és ásványi anyagokban gazdag étrendre.
Táplálkozás piramis:
-gyümölcs: 54%
-zöldség: 54%
-gabonafélék
-hüvelyesek
-olajos magvak